söndag 18 oktober 2009

Resultat: Atlantic Grand Prix

Tre av de sju stallen i årets mästerskap kom till Sebring, Florida, och Sebring International Raceway för att delta i årets första lopp, Atlantic Grand Prix, som ligger utanför mästerskapet; Team Mini Racing, Team Locust och Team Rävgift Boiwe. De hade sällskap av Team Heden Racing, ett stall som för närvarande förhandlar om att få delta i årets mästerskap.

I Pole position stod Rävgift Boiwes Stefan Fälla som hade Locustföraren Albán Proust bredvid sig i första startled. Inga-Bitta Lundin, Team Mini, delade andra startledet med den andre Locustföraren Nigel Mainsail. På femte plats återfanns Egon Eigt, Team Heden, och bredvid honom stallkamraten Ester von Neuf. Sista startledet bestod av Majsan-Harriet Lundin, Team Mini, och Josef Bror, Rävgift Boiwe.

Starten var lugn och de flesta kom iväg utan problem. Längst bak i ledet gjorde Bror en mycket snabb start och passerade Majsan-Harriet medan Proust på andra plats missade starten helt och kom iväg sent. In i första kurvan var han fyra, bakom Fälla, Inga-Bitta och Mainsail. Även om det var trångt i första kurvan, där så många som sex bilar trängdes, så lyckades förarna undvika att kollidera med varandra. Det var först när Majsan-Harriet från sin sista placering fullständigt missbedömde den första kurvan som vi fick se den första incidenten i loppet. Majsan-Harriet for av i alldeles för hög hastighet och tvingades bryta loppet.

Bror körde upp sig genom fältet och efter kurva två var det han och stallkamraten Fälla som ledde loppet med Locustförarna Mainsail och Proust tätt bakom, men både Bror och Fälla missbedömde ingången till kurva fyra och helt plötsligt var det Proust som ledde loppet. Kampen om positioner fortsatte och var intensiv, men Proust var först att gå ut på det andra varvet efter ett snabbt depåstopp. Fälla var tvåa och Inga-Bitta trea. Bror passerade Mainsail i depån och längst bak tampades Eight och von Neuf om sjätte och sjunde plats.

I kurva två jagade Inga-Bitta Fällas Rävgift Boiwe BW1 och kolliderade med densamma i hög fart. Båda bilarna ådrog sig skador och Fälla kraschade svårt vid sidan av banan. Medan Inga-Bitta kunde fortsätta som tvåa skyndade räddningspersonal till platsen för Fällas krasch och försökte få honom ut ur vraket. Han stallkamrat, Josef Bror, passerade olycksplatsen som trea och Mainsail fick se sig passerad av Eigt längre bak.

Däcken på Brors BW1 var svårt slitna och han snurrade vid ett flertal tillfällen, vilket gjorde att Eigt, Mainsail och von Neuf kunde passera. Efter kurva fyra låg Bror helt plötsligt sist, von Neuf femma, Mainsail hade tagit tillbaka tredjeplatsen från Eigt som nu var fyra och Inga-Bitta jagade ledande Proust. Inga fler positioner skulle komma att ändras och inga fler incidenter inträffade annat än Bror tillslut fick punktering efter att ha passerat kurva fem i alltför hög fart. Stallchefen Johan Boiwe tvingades således även se sin andra bil bryta loppet.

Proust vann före Inga-Bitta. Mainsail korsade mållinjen som trea och Heden-förarna Eigt och von Neuf rundade av fältet som femma och sexa. Vad som skulle ha varit en fest för Team Locust, som blivit etta och trea, blev istället en nedstämd tillställning då nyheten om att Stefan Fälla inte överlevt kraschen i kurva två utan avlidit i ambulansen på väg till sjukhuset. Det styrande organet, stallen och förarna valde därför att ställa in loppet i Chicago av respekt för Fälla. Eventuellt kommer loppet att äga rum dagarna innan det första mästerskapsloppet för året; Nederländernas Grand Prix.

Resultat, Atlantic Grand Prix:
1. A Proust, Locust
2. I-B Lundin, Mini
3. N Mainsail, Locust
4. E Eigt, Heden
5. E von Neuf, Heden
---------------------------------
DNF: J Bror, Rävgift Boiwe - punktering
DNF: S Fälla, Rävgift Boiwe - kollision
DNF: M-H Lundin, Mini - krasch

Inga kommentarer: