söndag 25 oktober 2009

Resultat: Spaniens Grand Prix

Både Team Locust och Guerilla Warfare on Wheels kom med en ny förare i stallet till dagens lopp i soliga Valencia. Kambodjanskan Polly Potts ersatte den skadade Pira Sands i Guerilla Warfare och Nigel Mainsail, som blir borta resten av säsongen, ersattes av Team Locusts reservförare Enson Pittifaldi. Rävgift Boiwe, Hell on Wheels och Nu'Lell kom till start med sitt vanliga manskap.

Det var de båda Hell on Wheels-förarna, Ebba Grün och Eric Demaio, som var snabbast under kvalet och därmed fick starta i det första startledet. Nykomlingarna Pittifaldo och Pott delade starled nummer två, Saoirse Farrell och Josef Bror startade som femma och sexa, Johan-Carlos Fiskikällarn och VM-ledande Albán Proust som sjua och åtta och det sista startledet bestod av Leonardo Everestlundo och Ben Oxenberg. Rävgift Boiwe och Team Locust var de enda stallen som chansade med mjuka däck.

Starten på loppet var inledningsvis väldigt städad där de enda uppseendeväckande sakerna som inträffade var att Farrell och Oxenberg kom iväg sent. Fältet drog ihop sig en aning i de första kurvorna och flera sammanstötningar ägde rum; värst var kanske den då Proust smög upp bakom Nu'Lell-duon och skadade deras bakvingar. Proust fick dock betala priset för detta då han i utgången av Malvarrosa misslyckades med att undvika Fiskikällarn och slog av sin egen framvinge. VM-ledande Proust blev Spaniens Grand Prix:s första offer. Längre fram tampades Bror, Grün och Pittifaldi om förstaplatsen, en kamp som fortsatte genom Nazaret, Grao och Principal 2, men bakom jagade Everestlundo.

Samtliga bilar gjorde ett depåstopp och Bror, som var i ledning in i depån, fick se sig passerad av Pittifaldi, vars Locuststall gjorde ett mycket snabbare depåstopp. Everestlundo tog upp jakten från sin tredjeplats, Grün passerade som fyra och Demaio passerade Oxenberg, Farrell och Pott genom ett snabbt depåstopp och tog sig upp på en femteplats. Fiskikällarn gjorde sitt depåstopp som siste man efter att ha tappat flera positioner i Grao.

I täten drog Pittifaldi och Bror ifrån i en tuff kamp om förstaplatsen medan Everestlundo fick finna sig i att bli ikappåkt av Grün. I utgången av Malvarrosa slog Grün i Everestlundos Nu'Lell C5R-T, som knuffades av banan och tvingades bryta. Längre bak jobbade Guerilla Warfare-förarna upp sig bra och låg bra till innan de både kom in i Nazaret i hög hastighet. Farrell missbedömde Potts inbromsning och hann inte reagera. Farrell for in i Pott och förstörde bakpartiet på hennes FD69-72 totalt. Pott tvingades bryta medan Farrell kunde fortsätta som ny fyra.

Bror och Pittifaldi hade en envis kamp om förstaplatsen där Pittifaldi passerade för ledning både i utgången av Malvarrosa och i ingången till Nazaret, men Bror svarade med bättre fart u utgångarna och passerade Pittifaldi på raksträckorna. In i Grao var det Bror som ledde, men han kom in i högfart och tvingades att växla ner kraftigt för att behålla bilen på banan. Pittifaldi tog det lugnare och luckan till Bror växte. Bror var även först ut ur Grao och in i Principal 2, banans sista kruva, men en fräck satsning av Pittifaldi, där han i Principal 2 dök på insidan av Bror i ett moln av bränt gummi, gjorde att han gick upp i en knapp ledning. Pittifaldi kunde efter det passera mållinjen som etta och Bror fick se sig slagen i absolut sista sekunden.

Grün gick sedan i mål som klar trea efter en stabil instats medan kampen om fjärdeplatsen var desto intensivare. Tre förare, Farrell, Demaio och Oxenberg, gjorde upp om den platsen genom tuff körningen genom Grao och in i Principal 2. Demaio satsade allt på ett kort och passerade kurvan i väldigt hög fart, men påfrestningarna blev för stora och han snurrade. Grün kunde passera, liksom Farrell, och Demaio fick nöja sig med en sjätteplats. Fiskikällarn kom visserligen i mål, men han gjorde det som sjua och blev utan poäng.

Sju av tio förare kom i mål och bara tre bröt loppet - alla efter sammanstötningar med andra förare. Resultatet i Valencia såg Pittifaldi gå upp i delad mästerskapsledning med stallkamraten Proust och Bror tog sig förbi Everestlundo i och med sin andraplats. Nu'Lell tappade även sin andraplats i konstruktörsmästerskapet till Rävgift Boiwe medan Team Locust befäste sin ledning ytterliggare.

Resultat, Spaniens Grand Prix
1. E Pittifaldi, Locust - 9 poäng
2. J Bror, Boiwe - 6 poäng
3. E Grün, Hell on Wheels - 4 poäng
4. S Farrell, Guerilla Warfare - 3 poäng
5. B Oxenberg, Boiwe - 2 poäng
6. E Demaio, Hell on Wheels - 1 poäng
7. J-C Fiskikällarn, Nu'Lell
---------------------------------
DNF: P Pott, Guerilla Warfare (kollision)
DNF: L Everestlundo, Nu'Lell (kollision)
DNF: A Proust, Locust (kollision)

Aktuella tabeller
1. A Proust - 9 poäng
= E Pittifaldi - 9 poäng
3. J Bror - 8 poäng
4. L Everestlundo - 6 poäng
5. B Oxenberg - 5 poäng
6. J-C Fiskikällarn - 4 poäng
= E Grün - 4 poäng
8.
S Farrell - 3 poäng
9.
E Demaio - 1 poäng
= N Mainsail - 1 poäng

1. Team Locust - 19 poäng
2. Rävgift Boiwe Racing - 13 poäng
3. Team Nu'Lell Racing - 10 poäng
4. Hell on Wheels - 5 poäng
5. Guerilla Warfare on Wheels - 3 poäng

Inga kommentarer: