söndag 25 oktober 2009

Resultat: Spaniens Grand Prix

Både Team Locust och Guerilla Warfare on Wheels kom med en ny förare i stallet till dagens lopp i soliga Valencia. Kambodjanskan Polly Potts ersatte den skadade Pira Sands i Guerilla Warfare och Nigel Mainsail, som blir borta resten av säsongen, ersattes av Team Locusts reservförare Enson Pittifaldi. Rävgift Boiwe, Hell on Wheels och Nu'Lell kom till start med sitt vanliga manskap.

Det var de båda Hell on Wheels-förarna, Ebba Grün och Eric Demaio, som var snabbast under kvalet och därmed fick starta i det första startledet. Nykomlingarna Pittifaldo och Pott delade starled nummer två, Saoirse Farrell och Josef Bror startade som femma och sexa, Johan-Carlos Fiskikällarn och VM-ledande Albán Proust som sjua och åtta och det sista startledet bestod av Leonardo Everestlundo och Ben Oxenberg. Rävgift Boiwe och Team Locust var de enda stallen som chansade med mjuka däck.

Starten på loppet var inledningsvis väldigt städad där de enda uppseendeväckande sakerna som inträffade var att Farrell och Oxenberg kom iväg sent. Fältet drog ihop sig en aning i de första kurvorna och flera sammanstötningar ägde rum; värst var kanske den då Proust smög upp bakom Nu'Lell-duon och skadade deras bakvingar. Proust fick dock betala priset för detta då han i utgången av Malvarrosa misslyckades med att undvika Fiskikällarn och slog av sin egen framvinge. VM-ledande Proust blev Spaniens Grand Prix:s första offer. Längre fram tampades Bror, Grün och Pittifaldi om förstaplatsen, en kamp som fortsatte genom Nazaret, Grao och Principal 2, men bakom jagade Everestlundo.

Samtliga bilar gjorde ett depåstopp och Bror, som var i ledning in i depån, fick se sig passerad av Pittifaldi, vars Locuststall gjorde ett mycket snabbare depåstopp. Everestlundo tog upp jakten från sin tredjeplats, Grün passerade som fyra och Demaio passerade Oxenberg, Farrell och Pott genom ett snabbt depåstopp och tog sig upp på en femteplats. Fiskikällarn gjorde sitt depåstopp som siste man efter att ha tappat flera positioner i Grao.

I täten drog Pittifaldi och Bror ifrån i en tuff kamp om förstaplatsen medan Everestlundo fick finna sig i att bli ikappåkt av Grün. I utgången av Malvarrosa slog Grün i Everestlundos Nu'Lell C5R-T, som knuffades av banan och tvingades bryta. Längre bak jobbade Guerilla Warfare-förarna upp sig bra och låg bra till innan de både kom in i Nazaret i hög hastighet. Farrell missbedömde Potts inbromsning och hann inte reagera. Farrell for in i Pott och förstörde bakpartiet på hennes FD69-72 totalt. Pott tvingades bryta medan Farrell kunde fortsätta som ny fyra.

Bror och Pittifaldi hade en envis kamp om förstaplatsen där Pittifaldi passerade för ledning både i utgången av Malvarrosa och i ingången till Nazaret, men Bror svarade med bättre fart u utgångarna och passerade Pittifaldi på raksträckorna. In i Grao var det Bror som ledde, men han kom in i högfart och tvingades att växla ner kraftigt för att behålla bilen på banan. Pittifaldi tog det lugnare och luckan till Bror växte. Bror var även först ut ur Grao och in i Principal 2, banans sista kruva, men en fräck satsning av Pittifaldi, där han i Principal 2 dök på insidan av Bror i ett moln av bränt gummi, gjorde att han gick upp i en knapp ledning. Pittifaldi kunde efter det passera mållinjen som etta och Bror fick se sig slagen i absolut sista sekunden.

Grün gick sedan i mål som klar trea efter en stabil instats medan kampen om fjärdeplatsen var desto intensivare. Tre förare, Farrell, Demaio och Oxenberg, gjorde upp om den platsen genom tuff körningen genom Grao och in i Principal 2. Demaio satsade allt på ett kort och passerade kurvan i väldigt hög fart, men påfrestningarna blev för stora och han snurrade. Grün kunde passera, liksom Farrell, och Demaio fick nöja sig med en sjätteplats. Fiskikällarn kom visserligen i mål, men han gjorde det som sjua och blev utan poäng.

Sju av tio förare kom i mål och bara tre bröt loppet - alla efter sammanstötningar med andra förare. Resultatet i Valencia såg Pittifaldi gå upp i delad mästerskapsledning med stallkamraten Proust och Bror tog sig förbi Everestlundo i och med sin andraplats. Nu'Lell tappade även sin andraplats i konstruktörsmästerskapet till Rävgift Boiwe medan Team Locust befäste sin ledning ytterliggare.

Resultat, Spaniens Grand Prix
1. E Pittifaldi, Locust - 9 poäng
2. J Bror, Boiwe - 6 poäng
3. E Grün, Hell on Wheels - 4 poäng
4. S Farrell, Guerilla Warfare - 3 poäng
5. B Oxenberg, Boiwe - 2 poäng
6. E Demaio, Hell on Wheels - 1 poäng
7. J-C Fiskikällarn, Nu'Lell
---------------------------------
DNF: P Pott, Guerilla Warfare (kollision)
DNF: L Everestlundo, Nu'Lell (kollision)
DNF: A Proust, Locust (kollision)

Aktuella tabeller
1. A Proust - 9 poäng
= E Pittifaldi - 9 poäng
3. J Bror - 8 poäng
4. L Everestlundo - 6 poäng
5. B Oxenberg - 5 poäng
6. J-C Fiskikällarn - 4 poäng
= E Grün - 4 poäng
8.
S Farrell - 3 poäng
9.
E Demaio - 1 poäng
= N Mainsail - 1 poäng

1. Team Locust - 19 poäng
2. Rävgift Boiwe Racing - 13 poäng
3. Team Nu'Lell Racing - 10 poäng
4. Hell on Wheels - 5 poäng
5. Guerilla Warfare on Wheels - 3 poäng

Inför: Spaniens Grand Prix

Valencia Street Circuit
Valencia, Spanien
(klicka för större bild)

Banstatistik:
Banlängd: 140¹
Antal kurvor: 6 st.
Antal 1-stoppskurvor: 2 st.
Antal 2-stoppskurvor: 3 st.
Antal 3-stoppskurvor: 1 st.
Kurvschema: 1-2-2-2-3-1
Längsta kurvan: 20
Kortaste kurvan: 1
Längsta raksträckan: 28
Kortaste raksträckan: 3


¹ Baserat på det mittersta körfältet

Mainsail och Sands skadade

Tre förare var involverad i separata krascher under gårdagens Nederländernas Grand Prix; Team Locusts Nigel Mainsail, Rävgift Boiwes Josef Bror och Guerilla Warfares Pira Sands. Medan Bror kunde kliva ur sin bil efter kraschen och för egen maskin ta sig tillbaka till depån så fick både Sands och Mainsail hjälpas ur bilarna av räddningspersonal på plats. De båda förarna har undersökts av läkare på det lokala sjukhuset i Zandvoort och diagnoserna är fastställda.

Sands har ådragit sig blåmärken och en lätt stukat hand, men är för övrigt vid god hälsa. Hon känner även av smärta i ryggen och Guerilla Warfare on Wheels har, tillsammans med tävlingsledningen, beslutat sig för att låta henne vila och därmed stå över dagens lopp i spanska Valencia. Hon förväntas dock vara tillbaka till nästa lopp i november, som är Tysklands Grand Prix.

Nigel Mainsail körde av i relativt hög fart i kurva nio och läkarna har kunnat konstatera att engelsmannen brutit vänster smalben. Vidare tävlande i årets mästerskap är uteslutet för Mainsail, som trots sin krasch ändå knep en poäng igår. Mainsail kommer idag sannolikt att ersättas av Team Locusts reservförare Enson Pittifaldi.

Resultat: Nederländernas Grand Prix

Fem stall kom till start i det första Formula Dé-mästerskapsloppet någonsin, Nederländernas Grand Prix på Circuit Park Zandvoort. Team Mini och Team No Way-sis Racing hade tidigare lämnat återbud vilket lämnade tävlandet åt Team Locust, Team Nu'Lell, Rävgift Boiwe Racing, Hell on Wheels Racing och Guerilla Warfare on Wheels. Ben Oxenberg gjorde debut i Rävgift Boiwe som ersättare åt den avlide Stefan Fälla. Kvalificeringen var snabbt avklarad och avslöjade följande startordning:

1. A Proust, Locust
2. L Everestlundo, Nu'Lell
3. J Bror, Boiwe
4. N Mainsail, Locust
5. E Demaio, Hell on Wheels
6. E Grün, Hell on Wheels
7. J-C Fiskikällarn, Nu'Lell
8. P Sands, Guerilla Warfare
9. S Farrell, Guerilla Warfare
10. S Oxenberg, Boiwe

Redan från start var det hård kamp om placeringarna och Mainsail gjorde en misslyckad start och tappade direkt mark. Bakom honom var Sands och Grün ihop vid flertalet tillfällen vilket resulterade i två avslagna karossbitar från Sands FD69-72. I första kurvan blev det trång och Sands, som inte såg att körfältet var blockerat längre fram, växlade upp och gasade sig igenom kurvan. En panikinbromsning senare satt Sands i däcksbarriären vid sidan av banan.

Sammanstötningarna var frekventa under det extremt långa loppet och sammanlagt låg det tretton karossbitar runt banan efter första varvet, ett varv som såg en intensiv kamp om ledningen mellan Bror, Proust och Demaio. Strax bakom låg Grün, Everestlundo och Fiskikällarn med Mainsail tätt bakom sig. Det långa varvet, i kombination med hårt slitna bilar, gjorde att tre bilar valde att svänga in i depån och parkera efter det första varvet. Proust hade redan passerat som ledare men tvåan och trean, Grün och Demail, parkerade liksom den sista Guerilla Warfare-bilen med Farrell bakom ratten. Bror övertog därmed andraplatsen. Everestlundo gjorde inget depåstopp och passerade därmed Mainsail upp på en tredjeplats. Fiskikällarn passerade start- och mål som femma och Oxenberg, som snurrat tre gånger under det första varvet var hopplöst sist.

Fältet var utspritt under det sista varvet och bjöd på lite spänning, men Mainsail passerade ändå Everstlundo och återtog tredjeplatsen. I kurva nio missbedömde Mainsail kurvan och passerade den i alldeles för hög hastighet. Han stod på bromsarna, men däcken brast och bilen fortsatte av banan. Medan Everstlundo och senare även Fiskikällarn passerade honom fick Mainsail hjälp av räddningsmanskapet att ta sig ur vraket av sin Locust 49.

I täten jagade Bror frenetisk Proust, som passerade kurva elva och tolv med försiktighet för att se till att bilen skulle hålla i mål. Bror såg sin chans att få en bättre utgång än Proust i kurva tolv, men han kom in i densamma med för hög hastighet och liksom Mainsail bromsade han sönder sina däck och tvingades parkera. Bror kunde dock oskadd ta sig ur sin BW2 och bitter se på när Proust tog hem segern. Everestlundo blev tvåa, Fiskikällarn trea och Oxenberg, som var långt efter, ärvde fjärdeplatsen då han tog sig förbi Mainsails och Brors kraschade bilar.

Fyra av tio bilar tog sig i mål, tre kraschade och tre bröt i depån.

Resultat, Nederländernas Grand Prix
1. A Proust, Locust - 9 poäng
2. L Everestundo, Nu'Lell - 6 poäng
3. J-C Fiskikällarn, Nu'Lell - 4 poäng
4. B Oxenberg, Boiwe - 3 poäng
---------------------------------
DNF: J Bror, Boiwe (puntkering) - 2 poäng
DNF: N Mainsail, Locust (puntkering) - 1 poäng
DNF: E Grün, Hell on Wheels (bröt)
DNF: E Demaio, Hell on Wheels (bröt)
DNF: S Farrell, Guerilla Warfare (bröt)
DNF: P Sands, Guerilla Warfare (krasch)

Aktuella tabeller
1. A Proust - 9 poäng
2. L Everestlundo - 6 poäng
3. J-C Fiskikällarn - 4 poäng
4. B Oxenberg - 3 poäng
5. J Bror - 2 poäng
6. N Mainsail - 1 poäng

1. Team Locust - 10 poäng
2. Team Nu'Lell Racing - 10 poäng
3. Rävgift Boiwe Racing - 5 poäng