lördag 9 oktober 2010

Rekordmaskinen Pistonhead

Med endast två lopp i bagaget har nykomlingen Pistonhead Racing skördat rekord så det står härliga till. På både förar- och stallsidan har man skapat historia genom att vinna två lopp i rad, något som bara hänt en gång förut; Team Locust vann två lopp i rad 2009 så på stallsidan delar Pistonhead den äran med det brittiska stallet. Locusts båda segrar togs dock av två olika förare, så på förarsidan är Pistonhead ensam herre på täppan i och med Kenny Katlas två vinster. Således leder även Katla rekordtabellen för flest segrar totalt och även där tangerar Pistonhead Locusts rekord från förra året på stallsidan.

Katla har även rekordet i två andra avseenden; flest poäng under en enda säsong - där han nu, efter två lopp, har arton poäng, en poäng mer än förra årets världsmästare Leonardo Everestlundo - samt största poängmässiga ledningen i tabellen under en säsong. Förra året var det så jämt att Albán Proust var den enda som ledde förartabellen mest flest poäng - tre - efter första loppet. Sedan låg han delad etta, först med stallkamraten Enson Pittifaldi (nio poäng) och sedan med den slutgiltige segraren Everestlundo (femton poäng). Katla har nu, med två lopp kvar, hela åtta poäng ner Proust på andra plats, arton poäng mot fransmannens tio.

På stallsidan har man det lite kämpigare, även om man imponerar stort. Vad gäller det totala antalet poäng under en hel säsong ligger Pistonhead för närvarande på en tredje plats på tjugo poäng, fyra poäng bakom Team Nu'Lell Racing och tio poäng bakom Locust, som förra året tog tjugofyra respektive trettio poäng. Pistonheads största ledning i konstruktörsmästerskapet är just nu tre poäng (tjugo mot Locusts sjutton) och det är man för närvarande tvåa på i rekordtabellen. Störst ledning i konstruktörstabellen har Locust haft; sju poäng ner till Nu'Lell inför förra årets sista lopp.

Så av åtta möjliga rekord - fyra på förarsidan och fyra på stallsidan - har Pistonhead och Katla fyra i egen ägo (alla på förarsidan) och delar på två på stallsidan. Frågan är hur många av de rekord som de ännu inte har, och som de delar på, som kommer att hamna i Pistonheads ägo när säsongen 2010 är avslutad. Två lopp återstår, i Ungern och Australien.

Relaterade artiklar
» Rekord