söndag 12 februari 2012

Resultat: Spaniens Grand Prix

Med strålande solsken kom de fyra stallen och de åtta förarna till Valencia i Spanien för årets andra lopp, denna gång på Valencia Street Circuit. Förra årets segrare, Enson Pittifaldi, fanns åter med i startfältet; då som ersättare för Nigel Mainsail men nu som ordinarie förare i Team Locust, på just Mainsails bekostnad.

Det var dock Red Devil Racings Sihk Rahr Ringö som var snabbast under kvalet och knep Pole position, strax före Guerilla Warfares Fide Castrol. Ringös landsman och stallkamrat, Ralf Giskufe, kvalade in som trea och fick dela startled med den regerande världsmästaren Johan-Carlos Fiskikällarn. Pittifaldi blev inte bättre än femma, knappt före Guerilla Warfares Saoirse Farrell. Det sista startledet delades av tabelledaren Albán Proust och 2009 års världsmästare, Leonardo Everestlundo.

När lamporna släcktes och startfältet släpptes iväg kom alla förarna iväg bra. In i första kurvan, Principal, lyckades Castrol passera Ringö och bli ny ledare. På raksträckan avancerade Pittifaldi till en fjärdeplats, en position han lyckades hålla in i kurva två. Där kunde Ringö återta ledningen medan Fiskikällarn avancerade till en andraplats. Giskufe låg kvar som trea, Castrol föll till en fjärdeplats och Proust hade tagit sig upp på en femteplats, strax före Pittifaldi.

Ringö tog sedan kommandot och var i relativ klar ledning in i kurva tre. En bit bakom på raksträckan jagade Pittifaldi, som klättrat i fältet genom kurva två, samt Fiskikällarn. Bakom dess kom sedan Proust, Castrol och Giskufe medan Farrell och Everestlundo var akterseglade i kurva två. Proust kunde passera Fiskikällarn i kurva tre samtidigt som Castrol tappade en position till Giskufe och Everestlundo tog över sjundeplatsen från Farrell. I det läget hade Team Locust två man på pallen, men strax innan kurva fyra började Pittifaldi få problem. Först passerade Giskufe, men fick åter ge sig för brasilianaren. Sedan passerade Fiskikällarn och Castrol lyckades köra om både honom och Pittifaldi i kurva fyra. Eländet var inte slut där för Pittifaldi. På raksträckan efter kurva fyra hade Pittifaldi taigt sig upp på en tredjeplats, åter bakom Proust. Fiskikällarn och Giskufe jagade tätt bakom och Giskufe, i ett försök att vinna mark gentemot brasilianaren, slog i dennes Locustbil och fick honom att tvingas bryta loppet.

Ringö ledde alltjämt in i kurva fem. Bakom honom låg Proust på en relativt säker andraplats. Giskufe jagade från sin tredjeplats och Farrell, som tagit sig upp till en fjärdeplats, ledde fältet av tre bilar på raksträckan; Fiskikällarn och Castrol gjorde vad de kunde för att komma ikapp. Everestlundo hade ett händelsefattigt lopp och kämpade på från sin åttondeplats. Ringö var först att gå i depå samtidigt som Proust tog sig igenom kurva fem. Giskufe, Castrol och Farrell låg precis bakom fransmannen. Fiskikällarn hade tappat mark och låg nu på en sjundeplats, strax före sin stallkamrat Everestlundo. Giskufe tog sig förbi Proust och var tvåa in i depån, med fransmannen precis bakom sig. I samma skede tog sig Ringö genom kurva ett, Farrell och Castrol slogs om positioner i kurva sex och i kurva fem höll Fiskikällarn Everestlundo bakom sig.

Under resten av loppet var fältet för det mesta uppdelat i fyra delar. Ringö ledde konfortabelt, Proust jagade Giskufes andraplats, Castrol och Farrell kämpade om platserna fyra och fem och Fiskikällarn och Everestlundo gjorde vad de kunde för att komma ikapp de framförvarande bilarna. I ingången till kurva tre kunde Proust passera Giskufe och se till att det åtminstone inte skulle bli en dubbelseger för Red Devil Racing denna dag. Jakten på ledande Ringö kunde börja.

In i kurva fem ledde Ringö fortfarande men Proust hade knappat in på norrmannen. Bakom Proust jagade Giskufe frenetiskt. Castrol höll fjärdeplatsen och Fiskikällarn hade passerat Farrell för femteplatsen. Genom kurva fem och ut på rakan mot kurva sex knappade Proust in mer och mer på Ringö, som i princip lett loppet från början till start. Norrmannen försökte hålla ut in i det sista, men i utgången av loppets sista kurva kunde Proust passera och ta sig upp i ledningen i en manöver som var identisk med Pittifaldis segermanöver i Valencia senast. Proust passerade mållinjen som segarar för andra gången i år och Ringö fick bittert nöja sig med en andraplats. Giskufe slutade trea och Farrell tog sig förbi både Fiskikällarn och Castrol i kurva sex och slutade som fyra. Castrol blev femma följd av Fiskikällarn och Everestlundo.

Proust utökade sin ledning i förartabellen i och med denna seger. Med sina arton poäng leder han nu med åtta poäng föra tvåan, Giskufe. I konstruktörstabellen är det jämnare; där leder Team Locust nu med bara tre poäng före Red Devil Racing, 19 poäng mot 16, som övertog andraplatsen från Team Nu'Lell.

Resultat, Spaniens Grand Prix
1. A Proust - 9 poäng
2. S Ringö - 6 poäng
3. R Giskufe - 4 poäng
4. S Farrell - 3 poäng
5. F Castrol - 2 poäng
6. J-C Fiskikällarn - 1 poäng
7. L Everestlundo
---------------------------------
DNF E Pittifaldi (kollision)

Aktuella tabeller
1. A Proust - 18 poäng
2. R Giskufe - 10 poäng
3. S Ringö - 6 poäng
4. S Farrell - 5 poäng
5. L Everestlundo - 4 poäng
6. J-C Fiskikällarn - 4 poäng
7. F Castrol - 2 poäng
8. E Pittifaldi - 1 poäng

1. Team Loust - 19 poäng
2. Red Devil Racing - 16 poäng
3. Team Nu'Lell - 8 poäng
4. Guerilla Warfare - 7 poäng

Inga kommentarer: