söndag 3 januari 2010

Formula Dé 2009

Spelföreningen Sten, Sax & Påse:s allra första Formula Dé-mästarskap hölls mellan oktober 2009 och januari 2010 och innehöll fyra lopp samt ett icke-mästerskapslopp. Både förartiteln och konstruktörstiteln avgjordes i säsongens sista lopp och segrade gjorde Leonardo Everestlundo medan Team Locust blev vinnande konstruktör.

För mer detaljerad information om säsongen, följ länkarna nedan.

» Kalender & Resultat
» Stall & Förare
» Tabell, förar-VM
» Tabell, konstruktörs-VM

Flest segrar i procent av åtta starter (två bilar per lopp):

#StallProcentSegrar/starter
1Team Locust25%2/8
2Hell on Wheels16,6%1/6
3Team Nu'Lell Racing12,5%1/8
NCGuerilla Warfare0%0/8
NCRävgift Boiwe0%0/8

(NC = Not Classified)

Flest pallplatser i procent på åtta starter (två bilar per lopp):

#StallProcentPallplatser/starter
1Team Locust50%4/8
2Team Nu'Lell Racing37,5%3/8
3Hell on Wheels33,3%2/6
4Guerilla Warfare25%2/8
5Rävgift Boiwe16,6%1/6

Flest DNF:s i procent på åtta starter (två bilar per lopp):

#StallProcentDNF:s/starter
1Guerilla Warfare62,5%5/8
2Hell on Wheels33,3%2/6
3Team Nu'Lell25%2/8
=Team Locust25%2/8
5Rävgift Boiwe16,6%1/6

(DNF = Did Not Finish)

Resultat: Tysklands Grand Prix

Säsongen 2009 avslutades på tyska Hockenheimring och då Rävgift Boiwe Racing saknades på startgriden handlade titelstriderna uteslutande om Team Locust och Team Nu'Lell Racing. Det var dock Hell on Wheels och Guerilla Warfare on Wheels som tog hand om de två första startleden; Polly Pott, som än en gång ersatte den skadade Pira Sands i Guerilla Warfare, tog hand om Pole position och stallkamraten Saoirse Farrell kvalade in som trea. Bredvid Pott, i andra startrutan, stod Ebba Grün och hennes stallkamrat, Eric Demaio, startade som nummer fyra. Av titelutmanarna var det Albán Proust som startade först; i femte startrutan. Bredvid honom stod värste konkurrenten Leonardo Everestlundo och bakom dom startade Enson Pittifaldi och Johan-Carlos Fiskikällarn.

Alla förarna kom iväg bra i starten, förutom Everestlundo som kom iväg sent och snabbt hamnade sist i fältet. Kampen om placeringarna var hårda genom kurva ett och kurva två, men det var Hell on Wheels och Guerilla Warfare som behöll de fyra främsta platserna under hela det första varvet, som i det stora hela var fritt från incidenter. Det var bara vid tre tillfällen som små kollisioner ägde rum, men alla förarna kunde fortsätta loppet.

Farrell var först in i depån efter det första varvet, men Grün kom in direkt efter och hann passera irländskan innan de gick ut på det andra varvet. Nästan hela fältet hann komma in i depån innan Proust rundade sista kurvan och valde att fortsätta loppet utan stopp. Han avancerade därmed till en tredjeplats, men när resten av fältet kom ut från depån ungefär samtidigt, i ordningen Fiskikällarn, Demaio, Pott, Pittifaldi och Everestlundo, blev det trångt i första kurvan. Proust jagade efter ldarduon tillsammans med Demaio och Pott medan Pittifaldi, som missbedömde ingången till kurva ett, fick se sig passerad av först Fiskikällarn och sedan Everestlundo på raksträckan mot kurva två.

Ordningen återställdes efter kurva två då Hell on Wheels och Guerilla Warfare-förarna gjorde upp om de fyra främsta placeringarna medan Team Locust, genom ett par missbedömda kurvor, tappade mark till Team Nu'Lell. Framför allt var det Everestlundo som lyckades dra iväg medan Proust och Pittifaldi fick se sig kämpa med Fiskikällarn om den sista poängplatsen. Vågad körning från Grün och Demaio genom kurvorna tre, fyra och fem skickade upp Hell on Wheels-duon som etta och tvåa i loppet, även om deras bilar tog mycket stryk av deras körning.

Det var också Grün som kom ut i ledningen genom kurva sex och kurva sju och mer eller mindre kunde defilera in i mål som segrare i Tysklands Grand Prix efter mycket bra körning. Demaio låg tvåa, men jagades av Farrell genom sista kurvan. Demaio satsade allt genom kurvan, men tog i för hårt och snurrade i utgången av densamma. Farrell passerade direkt och kunde stjäla andraplatsen framför italienarens näsa och beröva Hell on Wheels den historiska första dubbelsegern. Demaio kom iväg igen, men passerades på målraksträckan av Pott, som blev trea. Demaio lyckades dock hålla undan för Everestlundo, som närmade sig med stormsteg bakom.

Team Locust-duon kunde dock inte göra något åt Everestlundo, som slutade som femma i loppet. Istället valde man att bevaka sina positioner och Proust gick i mål som sexa medan Pittifaldi blev sjua, men god marginal till Fiskikällarn, som blev åttonde bil i mål.

Everestlundo och Proust, som innan loppet ledde förarmästarskapet på femton poäng vardera, fick två respektive en poäng i loppet, vilket skickade upp Everestlundo på ensam ledning i tabellen, en poäng före Proust. Det räckte dock för att utse italienaren till förarmästare i årets Formula Dé-mästerskap! Team Locust:s ledning i konstruktörsmästerskapet minskade från sju till sex poäng ner till Team Nu'Lell, men det hade akademisk betydelse då man ändå blev klar mästare. Hell on Wheels passerade också Rävgift Boiwe med en poäng och blev trea.

Resultat, Tysklands Grand Prix
1. E Grün, Hell on Wheels - 9 poäng
2. S Farrell, Guerilla Warfare - 6 poäng
3. P Pott, Guerilla Warfare - 4 poäng
4. E Demaio, Hell on Wheels - 3 poäng
5. L Everestlundo, Nu'Lell - 2 poäng
6. A Proust, Locust - 1 poäng
7. E Pittifaldi, Locust
8. J-C Fiskikällarn, Nu'Lell

Aktuella tabeller:
1. L Everestlundo - 17 poäng
2. A Proust - 16 poäng
3. E Pittifaldi - 13 poäng
= E Grün - 13 poäng
5. J Bror - 9 poäng
6. S Farrell - 9 poäng
7. J-C Fiskikällarn -7 poäng
8. B Oxenberg - 7 poäng
9. P Pott - 4 poäng
10. E Demaio - 4 poäng
11. N Mainsail - 1 poäng

1. Team Locust - 30 poäng
2. Team Nu'Lell Racing - 22 poäng
3. Hell on Wheels - 17 poäng
4. Rävgift Boiwe Racing - 16 poäng
5. Guerilla Warfare on Wheels - 13 poäng