tisdag 15 december 2009

Förslag om nytt poängsystem

Samtidigt som det styrande organet offentliggör den preliminära kalendern för nästa års säsong kommer nyheten om att man även planerar att se över det rådande poängsystemet. I år har poäng delats ut till de sex första förarna i varje lopp enligt schemat 9-6-4-3-2-1. En källa inom det styrande organet menar att den allmänna åsikten är att det är för stor andel av de deltagande förarna som fått poäng då det varit tio förare som startat i varje lopp.

- Sex av tio förare som får poäng är för mycket, säger källan, och man tittar just nu på olika sätt att minska ner på detta.

Det mest sannolika beslutet blir i sådant fall att helt enkelt låta enpoängaren för en sjätteplats att utgå och därmed fastslå poängsystemet till 9-6-4-3-2 för de fem första förarna. Ett alternativ som i sådant fall kan komma att kombineras med detta är att vinnarens poäng sänks från nio poäng till åtta.

En av anledningarna till att man enligt källan är så måna om att ändra på poängsystemet är att tävlingsledningen tror att det till nästa säsong inte kommer att bli fler deltagande stall än de fem som redan är med i mästerskapet (Team Mini och Team No Way-sis anmälde sig också, men har aldrig deltagit). Skulle antalet förare i loppen vara fler än tio stycken är det sannolikt att tro att det nuvarande poängsystemet behålls.

Beslut förväntas komma någon gång i januari.

Preliminär kalender för 2010

Tävlingsledningen för Formula Dé-mästerskapet offentliggjorde idag den preliminära kalendern för säsongen 2010. Antalet lopp har utökats från fyra till sex stycken; de fyra som ingått i årets mästerskap samt USA:s Grand Prix på Sebring International Raceway, som i år fungerade som ett uppvärmningslopp (som Atlantic Grand Prix), och Singapores Grand Prix på Marina Bay Street Circuit. Noterbart är också att Belgiens Grand Prix, som uttryckt intresse om att få arrangera ett lopp 2010, inte finns med.

Mästerskapsgeneralen gör dock gällande att varken loppens ordning eller datum är ännu skrivna i sten, så ändringar på kalendern kan komma att förekomma.

Preliminära kalendern 2010
27/2 - USA:s Grand Prix (Sebring International Raceway, Sebring, Florida)
24/4 - Nederländernas Grand Prix (Circuit Park Zandvoort, Zandvoort)
26/6 - Spaniens Grand Prix (Valencia Street Circuit, Valencia)
28/8 - Monacos Grand Prix (Circuit de Monaco, Monte Carlo)
30/10 - Tysklands Grand Prix (Hockenheimring, Baden-Württemberg)
25/12 - Singapores Grand Prix (Marina Bay Street Circuit, Singapore)