tisdag 9 februari 2010

Ny kalender för 2010

Förra årets Formula Dé-säsong dominerades av europeiska lopp, med undantag för icke-mästerskapsloppet på amerikanska Sebring. Den ursprungliga kalendern för 2010 såg ut att bli likadan, där USA:s Grand Prix skulle få mästerskapsstatus och med tillskottet av Singapore. Så blir dock inte fallet då mästerskapsledningen idag meddelade att man reviderat kalendern för 2010.

Europa får behålla ett av sina nuvarande lopp; Monacos Grand Prix i Monte Carlo, men loppet flyttas fram från den tjugofjärde juli till tjugosjätte juni. Ungerns Grand Prix på Hungaroring utanför Budapest övertar Monacos datum och arrangeras alltså den tjugofjärde juli och ersätter därmed Spaniens Grand Prix. Nederländernas Grand Prix på Zandvoort, schemalagt till den sjuttonde april, ersätts av Kanadas Grand Prix på Circuit Gilles Villeneuve i Montreal.

Det pratades också om att eventuellt flytta Tysklands Grand Prix från Hockenheimring till Nürbugring, men då Nürburgring eventuellt kommer att stå som värd för ett Formula Dé F1 Klassiker-lopp har man fattat beslutet att stryka Tysklands Grand Prix helt och hållet och istället lägga Japans Grand Prix på Suzukabanan den tjugosjunde september.

Säsongen kommer dock att inledas och avslutas precis som tidigare planerat med premiärloppet på amerikanska Sebring den tjugosjunde februari och säsongsavslutningen i Singapore den tjugosjunde november, men då vissa frågetecken kring Singapores medverkan har börjat att dyka upp har mästerskapsledningen beslutat att låta Australiens Grand Prix på Albert Park i Melbourne stå som reserv utifall att Singapore inte kan arrangera sitt lopp som planerat.

Därmed har mästerskapsledningen effektivt delat in säsongen i tre delar; en nordamerikansk del i USA:s och Kanadas Grand Prix, en europeisk del i Monacos och Ungerns Grand Prix samt en asiatisk del i Japans och Singapores Grand Prix som avslutar säsongen.

Relaterade länkar:
» Kalender & Resultat 2010
» Banor