söndag 4 september 2011

Resultat: USA:s Grand Prix

Det var inte bara samtliga närvarande i Long Beach som var dystra i och med nyheten om att Öz G. Robbaré avlidit av sina skador från kraschen i Monaco - vädret visade sina sympatier genom ett konstant regn som verkligen blötte ner Long Beach Circuit. Red Devil Racing kom till start, trots förlusten av en av sina förare, och det var också dennes ersättare, norrmannen Ralf Giskufe, som knep Pole position under kvalet. Bredvid honom startade mannen som Robbaré kolliderade med i Monaco, Team Locusts Nigel Mainsail. Red Devils Sikh Rahr Ringö kvalade in som trea och Guerilla Warfares Pira Sands som fyra. Det tredje startledet delades av mästerskapsledaren Johan-Carlos Fiskikällarn och Sands stallkamrat Saoirse Farrell. Vinnaren i Monaco, Team Nu'Lells Leonardo Everestlundo, kvalade in som sjua och Team Locusts Albán Proust startade från åttonde startposition.

Starten gick bra, regnvädret till trots, och det var Giskufe som var först in i första kurvan efter den otroligt långa inledande raksträckan. Bakom honom var ställningen Mainsail, Fiskikällarn, Ringö, Sands, Everestlundo, Farrell och Proust. Giskufe var även först igenom första kurvan, men Ringö klättrade förbi Fiskikällarn och Mainsail upp på en andraplats och Mainsail fick även släppa förbi sig Fiskikällarn. Sands och Everestlundo höll ställningarna medan Proust avancerade en placering genom att ta sig förbi Sands.

Giskufe fick dock problem genom kurva två och tre och tappade mark och när fältet väl nådde kurva fyra var norrmannen inte bättre än femma. Hans stallkamrat, Ringö, var ny ledare och jagades av Fiskikällarn, Mainsail och Farrell som alla passerat Giskufe. Bakom Giskufe låg Proust på en den sista poängplatsen medan Everestlundo tappat mark och nu fick se sig sist och närmast jagandes Sands i hopp om att ha en chans att ta slutligen ta poäng.

Proust stod för en enorm uppkörning genom kurva fyra och fem och vid utgången på raksträckan inför det depåstoppen och det andra varvet låg han tvåa, sida vid sida med Mainsail som nu var trea. Ringö var alltjämt i ledningen, men Fiskikällarn, den tidigare tvåan, hade inte bara passerats av Proust utan även av Farrell och Sands. Hittills hade loppet i regnet varit disciplinerat och gått smidigt, men i utgången av kurva fem hände allt på en gång; i det våta underlaget fick inte Farrell stopp på sin bil i tid och smällde rakt in i Mainsails Locust, som for av banan och in i skyddsbarriären. Samtidigt gjorde Sands samma misstag och knuffade av Farrell banan, som även hon tvingades bryta.

Ringö passerade start- och mållinjen utan att gå in i depån. Proust gjorde samma sak från sin andraplats och inte heller Sands, som nu var ny trea då Mainsail och Farrell inte längre var kvar i leken, valde att gå in. Giskufe passerade som nummer fyra och det var Everestlundo som var först in i depån från sin femteplats. Han passerades dock därinne av Fiskikällarn och med två bilar borta så var det dessa två som nu låg sist i loppet. Ringö öppnade en lucka till Proust medan Everestlundo kunde påbörja sin uppkörning genom fältet genom att passera först Giskufe och sedan Sands. Giskufe och Sands fortsatte att slåss om positioner och i kurva två tog äventyret slut. Sands slog i Giskufes bil och for av banan i hög hastighet. Därmed var ingen Guerilla Warfare-bil kvar i loppet. Giskufe kunde dock fortsätta och i kurva fyra var han trea då Proust, som redan tvingats släppa Everestlundo förbi sig, fick se sig överlistad av norrmannen. Proust fick dock revansch i kurva fem och kunde ta tillbaka tredjeplatsen, en plats han höll ända in i mål.

Ringö vann loppet efter en övertygande körning på det andra varvet och Everestlundo imponerande med en stark uppkörning från sjätte till andra plats. Giskufe blev fyra och Fiskikällarn kom sist i mål av de kvarvarande bilarna, på en femteplats. Fiskikällarn lyckades bara ta fem poäng på de två senaste loppen, men med de tidigare arton så behåller han ledningen i tabellen. Everestlundo befäste sin andraplats i tabellen och i konstruktörstabellen har Nu'Lell tagit en betryggande ledning inför de två avslutande loppen.

Resultat, USA:s Grand Prix
1. S Ringö, Red Devil - 9 poäng
2. L Everestlundo, Nu'Lell - 6 poäng
3. A Proust, Locust - 4 poäng
4. R Giskufe, Red Devil - 3 poäng
5. J-C Fiskikällarn, Nu'Lell - 2 poäng
---------------------------------
DNF P Sands, Guerilla Warfare (kollision) - 1 poäng
DNF N Mainsail, Locust (kollision)
DNF S Farrell, Guerilla Warfare (kollision)

Aktuella tabeller
1. J-C Fiskikällarn - 23 poäng
2. L Everestlundo - 16 poäng
3. A Proust - 12 poäng
4. S Ringö - 11 poäng
5.
N Mainsail - 10 poäng
6. S Farrell - 10 poäng
7. P Sands - 9 poäng
8. Ö Robbaré - 6 poäng
9. R Giskufe - 3 poäng

1. Team Nu'Lell Racing - 39 poäng
2. Team Locust - 22 poäng
3. Red Devil Racing - 20 poäng
4. Guerilla Warfare - 19 poäng

Inga kommentarer: