söndag 12 februari 2012

Resultat: Australiens Grand Prix

Solen stod högt på himlen över Albert Park inför Australiens Grand Prix, säsongens första lopp. Startgridden bjöd inte på många nyheter annat än att Enson Pittifaldi bytt plats med Nigel Mainsail som ordinarie förare i Locust och i Guerilla Warfare on Wheels hade kubanen Fide Castrol fått förtroendet istället för Pira Sands. I övrigt var förarna och stallen desamma.

I kvalet till årets första lopp var det 2009 års världsmästare, Leonardo Everestlundo, som satte den snabbaste tiden. Han fick dela första startledet med just Pittifaldi. Castrol kvalade in som trea och Locustförare nummer två, Albán Proust, blev fyra. Den regerande världsmästaren Johan-Carlos Fiskikällarn lyckades inte bli bättre än femte man, knappt före Red Devil Racings Sihk Rahr Ringö. Ringös stallkamrat Ralf Giskufe undvek sista platsen i kvalet genom att sätta en snabbare tid än Saorise Farrell.

När starten gick kom samtliga förare iväg utan problem. Bästa starten gjorde Ringö som lyckades avancera en plats i fältet på Fiskikällarns bekostnad. In i första kurvan var Everestlund först, men fick se sig passerad av Pittifaldi. Bakom tätduon jagade Castrol, Proust och Giskufe, som avancerat till en femteplats. I den mera långsamma kurva två kunde Proust passera hela framförvarande fältet och lägga sig i ledning, men bakom kom Giskufe som i utgången av kurvan tog över ledningen. Proust, Pittfaldi, Castrol och Everestlundo var de som närmast jagade norrmannen. Giskufe kunde dock hålla undan för den jagande kvartetten genom kurva tre och fyra samtidigt som dessa slogs inbördes om placeringarna två till fem. Längst bak gjorde Ringö, Fiskikällarn och Farrell upp om de sista platserna.

I kurva fem kunde både Proust och Everestlundo passera Giskufe medan Pittifaldi och Castrol hade tappat mark. Farrell var nu uppe på en sjätteplats, jagad av Fiskikällarn och Ringö. Proust, Giskufe och Everestlundo bytte platser med varandra om och om igen genom de avslutande kurvorna sex och sju och det var Giskufe som först dök in i depån, tätt följd av Proust. Pittifaldi hade avancerat till en tredjeplats och låg precis före Everestlundo och Castrol i utgången av kurva sju. Bakom dessa låg fortfarande den något avhängda trion Ringö, Farrell och Fiskikällarn.

Giskufe och Proust lämnade depån samtidigt som Everestlundo beslutade sig för att inte göra något depåstopp alls. Italienaren passerade helt sonika depåinfarten och kunde därmed avancera till en tredjeplats in i första kurvan. Även Pittifaldi valde att inte göra något stopp och kunde därmed lägga sig som fyra medan Castrol, Farrell och Ringö gick in i depån. Längst bak valde även Fiskikällarn att inte göra ett stopp och avancerade till sjunde plats.

Proust kunde sedan passera Giskufe och göra ett litet ryck. Medan norrmannen fick se sig passerad av Everestlundo på raksträckan mot kurva två kunde fransmannen enkelt ta kurvan utan att oroa sig. Pittifaldi lämnade kurva ett som fyra och Castrol jagade bakom denne från sin femteplats. Ut ur depån kom samtidigt Farrell och Ringö, där Fiskikällarn skulle ta kurva ett före norrmannen i och med det uteblivna depåstoppet. När väl Proust tagit ledningen och fått en lucka visade han sig vara oslagbar och kunde hålla undan resten av loppet. Segern blev Prousts tredje tävlingsvinst i karriären.

Desto mer spännande var det i kampen om andraplatsen. I ingången till kurva två var det Everestlundo som låg först före Giskufe och Castrol. Pittifaldi jagade en bit bakom ute på rakan samtidigt som Farrell och Fiskikällarn lämnade kurva ett. På den åttonde och sista platsen återfanns Ringö, som skulle till att äntra kurva ett. Farrell tog in på framförvarande Pittifaldi och lyckades också passera brasilianaren i ingången till kurva två. Fiskikällarn ville inte vara sämre och gjorde samma sak en kurva senare. Även Farrell fick se sig omkörd av den regerande världsmästaren.

Fiskikällarn tog även in på trion Giskufe, Castrol och Everestlundo och kunde på raksträckan mot kurva fyra passera just Everestlund och lägga sig på en fjärdeplats. I kurva fyra passerades Castrol av både Fiskikällarn och Evereslundo och i kurva fem såg Giskufe ut att bli uppäten. Everestlundo, Fiskikällarn och Castrol passerade alla tre samtidigt som Fiskikällarn fick ge vika för Castrol. Kampen fortsatte genom kurva sex och in i kurva sju och medan Proust i ensamt majestät gick ut på start- och målrakan för sista gången satsade tredjeplacerade Castrol allt på ett kort och försökte köra om Everestlundo. Kubanens hårt slitna däck höll dock inte för satsningen och en punktering var ett faktum. Castrol kunde bara se på medan resten av fältet passerade honom och hur fyra poäng blev till noll. Istället stod striden mellan Giskufe och Everestlundo, där norrmannen drog det längsta strået efter en hård kamp in på mållinjen. Fiskikällarn blev fyra och bakom honom kunde Farrell hålla ut för Pittifaldi och Ringö.

Resultat, Australiens Grand Prix
1. A Proust - 9 poäng
2. R Giskufe - 6 poäng
3. L Everestlundo - 4 poäng
4. J-C Fiskikällarn - 3 poäng
5. S Farrell - 2 poäng
6. E Pittifaldi - 1 poäng
7. S Ringö
---------------------------------
DNF F Castrol (punktering)

Aktuella tabeller
1. A Proust - 9 poäng
2. R Giskufe - 6 poäng
3. L Everestlundo - 4 poäng
4. J-C Fiskikällarn - 3 poäng
5. S Farrell - 2 poäng
6. E Pittifaldi - 1 poäng

1. Team Loust - 10 poäng
2. Team Nu'Lell - 7 poäng
3. Red Devil Racing - 6 poäng
4. Guerilla Warfare - 2 poäng

Inga kommentarer: