söndag 25 oktober 2009

Resultat: Nederländernas Grand Prix

Fem stall kom till start i det första Formula Dé-mästerskapsloppet någonsin, Nederländernas Grand Prix på Circuit Park Zandvoort. Team Mini och Team No Way-sis Racing hade tidigare lämnat återbud vilket lämnade tävlandet åt Team Locust, Team Nu'Lell, Rävgift Boiwe Racing, Hell on Wheels Racing och Guerilla Warfare on Wheels. Ben Oxenberg gjorde debut i Rävgift Boiwe som ersättare åt den avlide Stefan Fälla. Kvalificeringen var snabbt avklarad och avslöjade följande startordning:

1. A Proust, Locust
2. L Everestlundo, Nu'Lell
3. J Bror, Boiwe
4. N Mainsail, Locust
5. E Demaio, Hell on Wheels
6. E Grün, Hell on Wheels
7. J-C Fiskikällarn, Nu'Lell
8. P Sands, Guerilla Warfare
9. S Farrell, Guerilla Warfare
10. S Oxenberg, Boiwe

Redan från start var det hård kamp om placeringarna och Mainsail gjorde en misslyckad start och tappade direkt mark. Bakom honom var Sands och Grün ihop vid flertalet tillfällen vilket resulterade i två avslagna karossbitar från Sands FD69-72. I första kurvan blev det trång och Sands, som inte såg att körfältet var blockerat längre fram, växlade upp och gasade sig igenom kurvan. En panikinbromsning senare satt Sands i däcksbarriären vid sidan av banan.

Sammanstötningarna var frekventa under det extremt långa loppet och sammanlagt låg det tretton karossbitar runt banan efter första varvet, ett varv som såg en intensiv kamp om ledningen mellan Bror, Proust och Demaio. Strax bakom låg Grün, Everestlundo och Fiskikällarn med Mainsail tätt bakom sig. Det långa varvet, i kombination med hårt slitna bilar, gjorde att tre bilar valde att svänga in i depån och parkera efter det första varvet. Proust hade redan passerat som ledare men tvåan och trean, Grün och Demail, parkerade liksom den sista Guerilla Warfare-bilen med Farrell bakom ratten. Bror övertog därmed andraplatsen. Everestlundo gjorde inget depåstopp och passerade därmed Mainsail upp på en tredjeplats. Fiskikällarn passerade start- och mål som femma och Oxenberg, som snurrat tre gånger under det första varvet var hopplöst sist.

Fältet var utspritt under det sista varvet och bjöd på lite spänning, men Mainsail passerade ändå Everstlundo och återtog tredjeplatsen. I kurva nio missbedömde Mainsail kurvan och passerade den i alldeles för hög hastighet. Han stod på bromsarna, men däcken brast och bilen fortsatte av banan. Medan Everstlundo och senare även Fiskikällarn passerade honom fick Mainsail hjälp av räddningsmanskapet att ta sig ur vraket av sin Locust 49.

I täten jagade Bror frenetisk Proust, som passerade kurva elva och tolv med försiktighet för att se till att bilen skulle hålla i mål. Bror såg sin chans att få en bättre utgång än Proust i kurva tolv, men han kom in i densamma med för hög hastighet och liksom Mainsail bromsade han sönder sina däck och tvingades parkera. Bror kunde dock oskadd ta sig ur sin BW2 och bitter se på när Proust tog hem segern. Everestlundo blev tvåa, Fiskikällarn trea och Oxenberg, som var långt efter, ärvde fjärdeplatsen då han tog sig förbi Mainsails och Brors kraschade bilar.

Fyra av tio bilar tog sig i mål, tre kraschade och tre bröt i depån.

Resultat, Nederländernas Grand Prix
1. A Proust, Locust - 9 poäng
2. L Everestundo, Nu'Lell - 6 poäng
3. J-C Fiskikällarn, Nu'Lell - 4 poäng
4. B Oxenberg, Boiwe - 3 poäng
---------------------------------
DNF: J Bror, Boiwe (puntkering) - 2 poäng
DNF: N Mainsail, Locust (puntkering) - 1 poäng
DNF: E Grün, Hell on Wheels (bröt)
DNF: E Demaio, Hell on Wheels (bröt)
DNF: S Farrell, Guerilla Warfare (bröt)
DNF: P Sands, Guerilla Warfare (krasch)

Aktuella tabeller
1. A Proust - 9 poäng
2. L Everestlundo - 6 poäng
3. J-C Fiskikällarn - 4 poäng
4. B Oxenberg - 3 poäng
5. J Bror - 2 poäng
6. N Mainsail - 1 poäng

1. Team Locust - 10 poäng
2. Team Nu'Lell Racing - 10 poäng
3. Rävgift Boiwe Racing - 5 poäng

Inga kommentarer: